U Beogradu održan Dan dijaspore 2017.

0
1238

Ovogodišnji Dan dijaspore održan je na Univerzitetu Singidunum u organizaciji Tesline naučne fondacije SAD i Srbija, Univerziteta Singidunum u Beogradu, i partnerskih organizacija dijaspora i matice. Glavna tema ovogodišnjeg okupljanja bila je mlada dijaspora, njihov povratak i angažovanje. Po rečima organizatora broj učesnika bio je znatno veći nego prethodne godineŠta

je kulturni identitet Srba u dijaspori, kako očuvati srpski jezik i kulturu, kako prevazići podele na „Mi“ i „Vi“ u matici i rasejanju?

Na ova, ali i mnoga druga pitanja pokušali su da odgovore predstavnici dijaspore iz SAD-a, Austrije, Slovenije, Australije, Nemačke, Mađarske i mnogih drugih država.

Miodrag Jakšić, predsednik Matice iseljenika i Srba u regionu, pozvao je prisutne na ponovno uspostavljanje Skupštine dijaspore i Srba u regionu, kao najvećeg predstavničkog Doma iseljenika, i da zajedno rade na unapređenju i izmenama Zakona o dijaspori, donetom 2009. godine.

Nikola Lončar iz Naučne fondacije Tesla najavio je izradu digitalne platforme „Teslin narod“ kako bi se olakšala komunikacija i spajanje naših ljudi u svetu.

Bilo je reči i o povratku najstarijih, tj. penzionera kojima je jedina barijera problem zdravstvenog osiguranja.

Da se kulturni identitet Srba gubi većom brzinom nego ranije upozorio je Miroslav Majkl Đorđević, predsednik Udruženja Studenica.

Kao i prethodne godine, u organizaciji Naučne fondacije Tesla iz Filadelfije, dodeljene su nagrade sa takmičenja u znanju o Nikoli Tesli. Nagrade su dodeljene đacima i školama u Srbiji sa imenom Nikola Tesla, a ove godine su im se pridružili i đaci iz Republike Srpske.

Okupljeni su se složili da se zajedničkim snagama mora raditi na jačanju veza između matice i dijaspore, kroz zajedničke projekte, na kojima će raditi do sledeće godine kada je zakazano novo okupljanje.

POSTAVI ODGOVOR

Molim Vas dodajte svoj komentar!
Molim Vas ubacite svoje ime ovde