Da li nam sledi “socijalizam sa kičmom”?

0
111

Nakon talasa svetskih desničarskih tendencija i nacionalizma u državama Zapadne Evrope i sveta, “Gardijan” je objavio istraživanje o levoj struji.

Socijalizam se vratio, iako je mnogo onih koji su ga proglasili mtrvim i sahranili na kraju istorije devedesetih, tvrdi ekonomista Džon Kigin, a prenosi Danas.

U autorskom tekstu za najuticajniji britanski dnevnik, koji je istog dana napravio pravi bum na sajtu “Gardijana”, Kigin piše da se ova ideja provlači i među američkim neoliberalima.

“Upravo ‘meki liberalizam’, koji su zastupali Toni Bler i Bil Klinton iscrpljuje svoju privlačnost i to ne samo u engleskom govornom području”, tvrdi Kigin. “U Evropi su se pojavile nove kretnje levo da bi izazvale ili zamenile socijaldemokratske partije koje su diskretovale politike štednje u poslednjoj deceniji”.

Australijski ekonomista dalje piše da je podrška socijalizmu naročito jaka među onima ispod 30 godina, čijim iskustvom dominira globalna finansijska kriza i decenija ekonomske stagnacije i porasta nejednakosti.

Pominju se i nedavni izbori u Velikoj Britaniji, gde je Džeremi Korbin dobio više od 60 odsto glasova građana izmedju 18 i 25 godina. Slično je bilo i u Americi, gde je Berni Sanders imao najveću podršku mladih.

Osnovni uzroci podrške socijalizmu koje ekonomista propagira su tehnološke promene koje su “radikalno promenile strukturu ekonomije i društva”. Dok je centralnu ulogu u industrijskoj ekonomiji sredinom 20. veka imala proizvodnja, poput rudarstva i poljoprivrede, ekonomijom 21. veka dominiraju usluge, uključjujući zdravstvo, obrazovanje i telekomunikacije, koje zahtevaju različite oblike ekonomske organizacije.

Drugo, sredinom 20. veka ekonomska aktivnost, što je činio posao od države ili preduzeća, bitno se razlikovala od ne-ekonomskih aktivnosti (kućni rad, volontiranje, nevladine organizacije…).

Kigin zato predlaže da, da bismo imali socijalističku ekonomiju 21. veka, potrebno je razmotriti mnogo širi opseg koji uklapa veliki, mali bitnis, državu, ali i javna netržišna dobra, NGO, neprofitne organizacije i domaćinstva. On ovaj oblik naziva socijalizam sa kičmom.

POSTAVI ODGOVOR

Molim Vas dodajte svoj komentar!
Molim Vas ubacite svoje ime ovde