Požari u Crnoj Gori: Evakuacija, kod Tivta alarmantno

0
17

Podgorica — U Crnoj Gori, na Luštici i ka Bigovu, u toku je evakuacija dela stanovništva zbog požara koji se razbuktao i brzo se širi nošen jakim severnim vetrom.

Gori više od stotinu hiljada kvadratnih metara zemljišta poluostrva Luštica, a požar je buknuo na pojasu od Grbovaca ka ribarskom naselju Bigovi, u blizini poluostrva, gde plamen dostiže i 30 metara visine.

Vatra se širi i prema plaži i naselju “Plavi horizonti”, a zbog jakog vetra gašenje nije moguće iz vazduha.

“Veoma je teško stanje.., selo Bigovo je ugroženo pa smo naredili djelimičnu evakuaciju. Borimo se i nadamo se da ćemo brzo ugasiti požar”, rekao je novinarima komandir Službe spašavanja i zaštite Kotora, Maksim Mandić.

Ponovo se aktivirao požar kod Rosa na Luštici, saopštila je tivatska opština koja traži pomoć.

“Situacija je alarmantna, nemamo pomoći iz vazduha zbog jakog vjetra, koji svaki čas okreće pravac. Svi smo na terenu, svo ljudstvo, oprema, tehnika. Samo su ostale nužne snage da eventualno brane grad. Dramatična je situacija i alarmantna. Zato molim sve subjekte, koji mogu bilo kako da pomognu, neka izađu na teren”, apel je načelnika službe spasavanja Tivat Zorana Barbića.

Vatrogasci iz nekoliko gradova sa severa Crne Gore i Vojska su pritekli u pomoć, saopštila je Vlada.

Taman kada se oko 10:00 sati smirila situacija sa hercegnovske strane Luštice, požar se opet razbuktao iznad naselja Donji Klinci, a istovremeno je s druge strane izbio požar na potezu od Grabovca ka Bigovi.

“Aktivirao se ponovo i požar kod Rosa. Situacija je alarmantna nemamo pomoći iz vazduha zbog jakog vetra, koji svaki čas okreće pravac. Svi smo na terenu, svo ljudstvo, oprema, tehnika. Samo su ostale nužne snage da eventualno brane grad. Dramatična je situacija i alarmantna. Zato molim sve subjekte, koji mogu bilo kako da pomognu neka izadju na teren”, pozivao je preko Radija Jadran Barbić.

Gori i u Podgorici, vetar pravi problem

Vetar u Podgorici potpomaže širenje vatre, javlja RTCG i navodi da je nekoliko požara izbilo oko ponoći, a da je jutros došlo do požara i u nekoliko prigradskih naselja.

Lokalizovan je požar u Kokotima, a trenutno je aktivan na Marezi i u Piperima, kazao je za RTCG pripadnik Službe zaštite i spasavanja Lazar Čadjenović:

“Služba zaštite i spašavanja ima pune ruke posla zbog jakog vetra. Oko 9.00 sati je izbio požar u Donjim Kokotima, gde je u jednom momentu više kuća i objekata bilo ugroženo. Tamo je bilo osam vatrogasnih vozila i 20 vatrogasaca, a trebalo im je sat i po da lokalizuju i potom potpuno ugase taj požar”.

On je naveo da je do požara došlo i na Marezi.

“Taj požar je i dalje aktivan, u blizini restorana, a gori čitavo polje pored. Tamo su tri ekipena gašenju požara”, kazao je Čadjenović.

On je naveo i da je veoma ozbiljna situacija u Piperima, u mestima Cerovice i Lopate, gde su upućene četiri vatrogasne ekipe.

“Ima dosta poziva građana da je više kuća ugroženo”, kazao je Čadjenović.

Sinoć su gorele livade preko puta tržnog centra Delta siti i u poslednjem trenutku spasena su vozila ispred tržnog centra.

Istovremeno, gorele su livade i kod zgrade Univerziteta Crne Gore i “profesorske” zgrade, a požari nisu zaobišli ni Siti kvart.

Podgorički vatrogasci dobili su sinoć nešto pre ponoći dojavu za požar na brdu Ljubović kod kineske ambasade.

Požar je lokalizovala ekipe Vojske Crne Gore i Službe zaštite i spašavanja.

U glavnom gradu Crne Gore je samo juče zabeleženo oko 50 požara, a vatrogasci su celu noć proveli u dežurstvima na Ljuboviću i Zagoriču.

POSTAVI ODGOVOR

Molim Vas dodajte svoj komentar!
Molim Vas ubacite svoje ime ovde