Šta sledi u Kataloniji – pregovori ili otcepljenje?

0
105

Katalonija bi već sutra mogla da proglasi nezavisnost. Ukoliko se to desi, Španija će se suočiti sa najdubljom krizom od 70-ih.

Ukoliko predsednik Katalonije Karles Pućdemon održi obećanje i zaista proglasi nezavisnost te španske pokrajine, Španija će se suočiti sa svojim najvećim političkim previranjem otkako se vratila demokratiji 70-ih godina prošlog veka, ocenjuje AFP.

S druge strane, gradonačelnica Barselone Ada Kolau pozvala je lidera Katalonije Karlesa Pudždemona da odustane od namere da jednostrano proglasi nezavisnost.

Ona je, istovremeno, apelovala na španskog premijera Marijana Rahoja da učini sve kako bi se smanjile napetosti i rešila “najozbiljnija ustavna kriza od uspostavljanja demokratije u Španiji”.

Rezultati referenduma o nezavisnosti Katalonije 1. oktobra “ne mogu da budu odobrenje za proglašenje nezavisnosti, već stvaraju mogućnost za otvaranje dijaloga i međunarodno posredovanje”, rekla je ona, prenosi AFP.

Ada Kolau je, međutim, kao “glavnog krivca” za krizu označila centralnu vladu u Madridu.

Ona je od španskog premijera Marijana Rahoja zatražila da izbegne eskalaciju dalje krize pribegavanjem ustavnoj klauzuli koja bi omogućila centralnim vlastima da preuzmu kontrolu nad regionom, prenosi AP.

“Ne donosite odluku koja bi uništila prostor za razgovor i posredovanje. To je najhrabrija stvar koju možete da uradite sad”, rekla je Ada Kolau u javnom obraćanju Rahoju i Pudždemonu.

Predsednik Katalonije Karles Pudždemon planira da se u utorak uveče obrati katalonskom parlamentu na sednici za koju neki kažu da je zamišljena kao prilika za proglašenje nezavisnosti tog severoistočnog regiona od 7,5 miliona ljudi, premda neki tvrde da će sednica biti samo simbolična.

POSTAVI ODGOVOR

Molim Vas dodajte svoj komentar!
Molim Vas ubacite svoje ime ovde