Tramp preti i Venecueli, “akt ludosti i ekstremizma”

0
125

Američki predsednik Donald Tramp je izjavio da ne odbacuje ni mogućnost “vojne opcije” za Venecuelu, kao odgovor na eskalaciju političke krize u toj zemlji.

Foto: Tanjug/AP, arhiva

“Imamo mnogo opcija za Venecuelu, uključujući i potencijalnu vojnu opciju, ako bude bilo potrebe”, rekao je Tramp novinarima u Nju DŽerziju, a prenosi agencija Frans pres.

“Imamo trupe u čitavom svetu i na mestima koja su veoma udaljena. Venecuela nije toliko daleko, a ljudi tamo pate i umiru”, dodao je Tramp.

On se, takođe, osvrnuo na pitanje Severne Koreje, rekavši da će razgovarati sa kineskim predsednikom Si Đinpingom o “veoma opasnoj” situaciji u vezi sa Pjongjangom.

“Nadam se da ćemo sve razrešiti”, rekao je Tramp novinarima u svom golf kampu u NJu DŽerziju, a prenosi agencija Rojters.

“Niko više od predsednika Trampa ne voli mirno rešenje”, dodao je on.

Trampova administracija je prethodno lidera Venecuele Nikolasa Madura nazvala diktatorom i pokrenula sankcije protiv njega i velikog broja drugih zvaničnika, posle održavanja kontroverznih izbora za ustavotvornu skupštinu i višemesečnih protetsa opozicije tokom kojih je u sukobima sa policijom bilo više desetina žrtava, podseća AP.

“Ekstremistička elita je na vlasti u SAD”

Pretnja američkog predsednika Donalda Trampa vojnom silom u Venecueli je “akt ludosti i krajnjeg ekstremizma”, rekao je venecuelanski ministar odbrane Vladimir Padrino, dok je Bela kuća saopštila da će Tramp razgovarati sa predsednikom te zemlje “tek kada ponovo uspostavi demokratiju”.

“To je akt ludosti, akt krajnjeg ekstremizma. Ekstremistička elita je na vlasti u SAD i, iskreno, ne znam šta se događa i šta će se događati u svetu”, rekao je Padrino, nekoliko sati nakon Trampove izjave, prenosi AFP.

Padrino, koji je i načelnik Generalštaba oružanih snaga Venecuele, izrazio je uverenje “kao vojnik, zajedno sa venecuelanskom vojskom i narodom, da će svi biti u prvim redovima braneći interese i suverenitet svoje voljene Venecuele”.

Istovremeno, Bela kuća saopštila je kasno sinoć da će Tramp pristati na razgovor sa predsednikom Venecuele Nikolasom Madurom “tek kada u zemlju vrati demokratiju”.

U saopštenju se navodi da je Maduro juče tražio telefonski razgovor s Trampom, čija administracija je uvela sankcije Maduru lično i nekim njegovim saveznicima i nazvala ga diktatorom zbog pokušaja slamanja opozicije.

Bela kuća napominje da Tramp, otkako je došao na vlast, vrši pritisak na Madura da poštuje ustav svoje zemlje i održi pravedne i slobodne izbore, oslobodi političke zatvorenike i obustavi kršenja ljudskih prava i ugnjetavanje.

“Madurov režim se oglušio o ove pozive, kakvi se čuju i širom regiona i sveta. Umesto toga, Maduro je izabrao put diktature”, navodi se u saopštenju, i ističe da su SAD uz narod Venecuele pred daljom represijom Madurovog režima.

Maduro se suočava sa žestokim kritikama širom sveta zbog uspostavljanja nove skupštine sa širokim ovlašćenjima, koja je iznad venecuelanskog Kongresa i puna je Madurovih lojalista.

POSTAVI ODGOVOR

Molim Vas dodajte svoj komentar!
Molim Vas ubacite svoje ime ovde