Zemljotres pogodio Irak i Iran; Broje se mrtvi

0
128

Teheran — Najmanje 207 osoba je poginula, a preko 1.700 povređeno u snažnom zemljotresu koji je pogodio oblast na iransko-iračkoj granici u iranskoj provinciji Kermanšah.

Zamenik guvernera provincije Modžtaba Nikerdar izjavio je ranije da tačan broj žrtava neće biti poznat u narednih nekoliko sati. Rojters je jutros preneo da je stradalao najmanje 168 osoba i da se još uvek traga za desetinama ljudima zatrpanim u ruševinama,ali se i taj broj ubrzo povećao.

Prema najnovijim podacima koje su izneli iranski zvaničnici stradalo je najmanje 207 ljudi,dok jepovređeno preko 1.700.

Sve raspoložive ekipe za spasavanje su na terenu i pokušavaju da spasu što više ljudi. Rojters navodi da je zemljotres bio jačine između 7 stepeni i 7,9 po Rihteru i da je ostavio razorne posledice na tu oblast jer su kuće naprvljene od trošnog materijala.

Iranska televizija navodi da se potres osetio u nekoliko iranskih gradova, da je osam sela pretrpelo štetu, kao i da su neka ostala bez struje.

Mediji različito izveštavaju o tome koje je jačine bio zemljotres – Rojters navodi 7,2. Tass, pozivajući se na evropski Sredozemni seizmološki centar, 7,4 a neki idu i do 7,5 stepeni Rihterove skale.

S druge strane, zvaničnik iračke meteorološke službe navodi da je potres bio jačine 6,5 stepeni i da je pogođen veći deo zemlje, uključujući i Bagdad.

Prema američkoj geološkoj službi, epicentar zemljotresa registrovan je jugozapadno od grada Halabdže, duž iračko-iranske granice. AP prenosi da su pogođene i iranske provincije na severozapadu, zapadu i u centralnim oblastima zemlje.

Tass navodi da je epicentar zemljotresa bio na 10 kilometara dubine, kao i da se potres osetio i u Kuvajtu.

Zemljotres se osetio i u Dijarbakiru, na jugoistoku Turske, kao i u mnogim delovima Izraela.

POSTAVI ODGOVOR

Molim Vas dodajte svoj komentar!
Molim Vas ubacite svoje ime ovde