Milioni za vaskrsenje izgorele srpske crkve na Menhetnu

0
79

Njujork — Srpska crkva Svetog Save u centru Menhetna i dalje izgleda kao zgarište, nakon što ju je progutala vatra na Uskrs 2016. godine.

Žrtava i povređenih nije bilo, ali je materijalna šteta ogromna. Novinar B92.net Filip Čukanović posetio je crkvu u Njujorku i razgovarao sa protojerejom stavroforom Živojinom Jakovljevićem.

Zasad je uklonjen šut, a potrebna su velika sredstva za obnovu ovog pravoslavnog hrama u srcu Velike jabuke.

“Planiramo da nastavimo u oktobru, što znači skidanje unutrašnjeg dekorativnog kamena, instaliranje poda i stavljanje crkve pod krov. Nadamo se da bismo već na Uskrs sledeće godine bili u crkvi na službi”, kaže Jakovljević.

To je ipak samo prva faza, dovoljna za korišćenje hrama za velike praznike. Crkva ima oko 1.000 kvadrata, a potrebna je rekonstrukcija tri sloja kamena.

Za sve su potrebna ogromna ulaganja, a samo za “stavljanje pod krov”, odnosno za stavljanje krova, poda, instalacija i sve što je potrebno da se bezbedno ulazi u hram je potrebno pet miliona dolara. Za kompletne radove potrebne su “desetine miliona”, kako kaže Jakovljević.

“Taj novac dolazi od priloga i delimično osiguranja”, navodi on.

Pogledajte kako izgleda crkva danas, kao i kako izgledaju potpuno netaknuti krst, ikone i slike, koje su neoštećene u požaru.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molim Vas dodajte svoj komentar!
Molim Vas ubacite svoje ime ovde