SAD: Srbija obećala da neće slati deminere u Siriju

0
131

SAD podržavaju Srbiju u razminiranju, potrebe Srbije su na prvom mestu, ali smo iz MO i Generalštaba VS dobili uveravanje da srpski demineri neće ići u Siriju.

To je za “Blic” rekao Erik Hejden, ataše za štampu američke ambasade u Srbiji.

Američka administracija sa neodobravanjem gleda na najave da bi demineri VS, u čije je usavršavanje značajno uložila vojska SAD, mogli da idu na teren u Siriju sa ruskim vojnicima, piše taj list.

Prema pisanju lista, to je jedan od uzroka zbog kog su nedavno sevnule varnice između američkog ambasadora Kajla Skota i ministra odbrane Aleksandra Vulina.

“Blic je pravilno izvestio da je vlada SAD pružila značajne donacije u novcu, opremi i obuci kako bi pomogla Vojsci Srbije da se oslobodi mina preostalih iz rata, i tako učini Srbiju bezbednijim mestom. Upravo zbog toga smo, u poslednjih 15 godina, obezbedili više od 20 miliona dolara pomoći za operacije razminiranja u Srbiji. Tokom naše poslednje velike zajedničke vežbe, u aprilu 2017, vlada SAD donirala je oko 450.000 dolara u medicinskoj i opremi za deminiranje kako bi Vojska Srbije unapredila svoje kapacitete, objašnjava Hejden.

U aprilu 2017, kada je Ministarstvo odbrane vodio Zoran Đorđević, stigle su najave da bi VS sledeće godine mogla da učestvuje u razminiranju u Siriji.

Hejden, međutim, kaže da su iz Ministarstva odbrane dobili uveravanja da do toga neće doći.

“Medijski izveštaji iz Rusije navodili su da će demineri iz Srbije biti angažovani zajedno sa snagama Rusije u Siriji u budućnosti. U poslednjih šest meseci, u našim brojnim razgovorima sa rukovodstvima Ministarstva odbrane i Generalštaba VS, vlada SAD je dobila višestruka uveravanja da je ova priča netačna, i da je cilj naše bilateralne obuke bio da osposobimo pripadnike Vojske Srbije da očiste prostor bivšeg vojnog aerodroma u Sjenici, te da se on otvori za upotrebu, navodi Hejden.

On dodaje da SAD već imaju planove za sledeću godinu kojima bi se nastavila pomoć razvoju kapaciteta Vojske Srbije u ovom projektu.

“Poput Ministarstva odbrane, i mi smatramo da je važno da celokupna teritorija Srbije bude bezbedna za život i trgovinu, ističe Hejden.

On dodaje i da su dobili uveravanja da će, kada se završi posao u Srbiji, naši demineri raditi samo na operacijama koje su pod UN i EU.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da nije odlučivano o slanju deminera iz Srbije u Siriju, ali da vidi da se preko novina vrši pritisak na nas po tom pitanju i poručio da Srbija radi sve što moze da sačuva nezavisnost i suverenitet. “Nismo o tome donosili odluku, ali vidim da su i jedni i drugi i treći već krenuli preko novina da vrše pritisak na nas. Interesantno mi je kako će to da izgleda u realnim okvirima kad tema dođe na dnevni red”, rekao je Vučić komentarišući spekulacije u medijima da SAD zamera Srbiji jer planira da svoje deminere, za čiju je obuku novac izdvojila američka vojska, pošalje u Siriju sa ruskom vojskom.

POSTAVI ODGOVOR

Molim Vas dodajte svoj komentar!
Molim Vas ubacite svoje ime ovde