“Striži”, migovi…šta će sve Vojska pokazati

0
219

Vojska Srbije – Proba za vojnu paradu koja će biti održana 20. oktobra povodom Dana oslobođenja Beograda održana je na aerodromu u Batajnici.

Prikazano je nekoliko pokaznih vežbi antiterorističkih operacija, zatim nalet aviona, kao i defile vojske, ali i borbenih i policijskih vozila, navodi Sputnjik.

Prilikom vežbi prikazano je prinudno uzemljenje aviona koji su oteli teroristi, prilikom čega se zamišljeni pilot katapultirao. Sledeća faza podrazumevala je akciju traganja i spasavanja pilota, nakon čega su teroristi zauzeli improvizovane objekte po aerodromu.

Poslednja faza podrazumevala je rešavanje talačke krize, a prikazana su dejstva specijalnih jedinica koje je diverzantskim prepadom sa zemlje i iz vazduha rešavaju

 

Probi vojne parade u utorak nisu mogli da prisustvuju građani, ali su novinari mogli da zabeleže kadrove vazdušnog desanta, naleta aviona Mig-29, “morava” i “lasta”, kao i defile oklopnih vozila srpske vojske i policije.

Probi su prisustvovali i general Vojske Srbije Ljubiša Diković, kao i ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je iskoristio priliku da pozove sve građane da dođu u petak, uveličaju proslavu i, kako je rekao, “vide koliko su napredovale njihova zemlja i vojska”.

U Beograd su u utorak stigli i piloti ruske akro-grupe “Striži”, Vulin je najavio da će oni 20. oktobra izvesti deo svog programa, od čega neke tačke prvi put van teritorije Rusije. Iako su stigli nešto pre početka probe parade, “Striži” u njoj nisu učestvovali.

Novinarima se obratio se i rukovodilac prikaza “Sloboda 2017”, brigadni general Duško Žarković, koji je rekao da je ljudstvo izuzetno motivisano i da će biti opremljeno najsavremenijom opremom.

“Moći će da se vidi ljudstvo iz projekta 1.500 sa savremenom opremom, borbena sredstva i avioni MiG-29. Biće realizovana i vežba uz učešće pripadnika specijalne brigade, kopnene vojske i ratnog vazduhoplovstva”, rekao je Žarković.

On je dodao da će u programu učestvovati 30 vazduhoplova, kao i da će u jednom od hangara biti izložena sva sredstva naoružanja Vojske Srbije koja će posetioci moći da razgledaju.

Iz Vojske apeluju da svi zainteresovani građani na paradu u petak dođu gradskim prevozom, jer na aerodromu i u okolini neće biti parkinga za privatna vozila.

Tri kapije na koje će posetioci moći da uđu na aerodrom biće otvorene 20. oktobra od 9 časova na strani na kojoj se nalazi put Batajnica – Nova Pazova.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molim Vas dodajte svoj komentar!
Molim Vas ubacite svoje ime ovde