Ako ovaj vulkan eksplodira, neće biti mnogo vremena…

0
813

Ukoliko bi došlo do nove erupcije supervulkana, koji se nalazi ispod nacionalnog parka Jeloustoun, bilo bi mnogo manje vremena za upozoravanje nego što se prethodno predviđalo.

Nakon što su analizirali minerale iz fosilizovanih ostataka od prethodne najskorije megaerupcije, naučnici sa Univerziteta u Arizoni smatraju da se supervulkan poslednji put “probudio” pošto su se dva toka sveže lave slila u rezervoar ispod vulkanskog kratera.

Minerali su otkrili da su kritične promene temperature i sastava nastajale decenijama. A sve do sada, naučnici su mislili su potrebni vekovi da se tako nešto u jednom supervulkanu dogodi.

Istraživanje iz 2013. godine, pokazalo je da su rezervoari kojima se supervulkan “hrani” lavom dva i po puta veći od prethodnih procena. Smatralo se i da se ti rezervoari isprazne posle svake velike eksplozije, pa im tako treba mnogo više vremena da se ponovo napune.

Sudeći prema novim saznanjima, izgleda da se lava mnogo brže obnavlja, na osnovu čega se može zaključiti da bi do nove eksplozije moglo doći u “geološkom treptaju oka”, piše Nešenal džiografik (National geographic).

Nova studija tako dodaje element iznenađenja kada je nova potencijalna erupcija u pitanju, do čega su naučnici došli u poslednjih nekoliko godina proučavanja.

Nacionalni park Jeloustoun svoje geološko bogastvo umnogome duguje burnoj prošlosti. Pre oko 630.000 godina veoma snažna erupcija je zadesila njegov region, noseći pred sobom više od 1.000 kubnih kilometara kamenja i pepela, stvarajući tako vulkansku depresiju široku 65 kilometara, u kojoj se sada nalazi najveći deo nacionalnog parka.

Erupcija je ostavila ogromnu podzemnu površinu naslaga tufa (stena koje nastaju taloženjem sitnijeg vulkanskog materijala) i pepela. Na osnovu te količine, stručnjaci misle da je supervulkan imao još najmanje dve erupcije u prethodna dva miliona godina.

Naučnici su 2011. godine otkrili da je tlo iznad komore u kojoj se nalazi lava ispupčeno za 25 centimetara u periodu od oko sedam godina.

Vulkanolog Bob Smit, sa Univerziteta Jute, kaže da je, iako je to ispupčenje neobično veliko, rezervoar lave koji je za to odgovoran previše dubok da bi bilo straha od skore eksplozije. On dodaje da to “veliki krater samo lagano diše”.

I pored svih tvrdnji iz novijih istraživanja, stručnjaci kažu da ne postoji način da znamo kada bi sledeća velika eksplozija mogla da se dogodi.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molim Vas dodajte svoj komentar!
Molim Vas ubacite svoje ime ovde