Neobičan život osnivača Snepčeta, najmlađeg milijardera na svetu

0
32

Vlasnik društvene mreže i kompanije Snepčet Evan Špigel ima 26 godina i najmlađi je milijarder na svetu. Vrednost njegove kompanije Snap Inc. procenjena je na 33 milijarde dolara, a za sebe kaže da je mlad, obrazovan muškarac koji je imao sreće, jer život nije fer.

Po prirodi je introvertan i svoju privatnost čuva za sebe. Rođen je 1990. godine u Los Anđelesu i najstarije je dete u porodici. Njegovi roditelji su bogati advokati, pa je Evan vodio sasvim lagodan i bezbrižan život. Živeli su u kući u Pacifik Palisejdsu vrednoj dva miliona dolara. Bili su članovi brojnih ekskluzivnih klubova i često su putovali u Evropu. Evan je najviše voleo snoubording.

Sa šesnaest godina je naučio da vozi i na raspolaganje dobio novi “kadilak eskalade”. S obzirom na to da mu škola nije dozvolila da parkira u kampusu, otac mu je osigurao parking pored škole. Godine 2007. njegovi roditelji su se razveli i to je teško podneo, ali je naučio tehnike manipulisanja ljudima. Na jesen se preselio kod oca i zaposlio se u marketingu Red Bulla, gde je radio kao organizator promotivnih zabava. Nedugo nakon toga rekao je kako mu se ne sviđa automobil “eskalade” i da želi BMW 550i čija je vrednost 75.000 dolara.

“Automobili me čine srećnim. Zaista bih cenio ako biste priznali moj ozbiljan rad i zalaganje tim BMW-om..”, napisao je tada ocu.

Naredne godine upisao je industrijski dizajn na Stenfordu, ali najviše zbog toga što je njegov otac fakultetu dao veliku donaciju. Njegov mentor bio je osnivač i izvršni direktor Intuita Skot Kuk koji mu je dao priliku da radi na tekstualno baziranoj platformi koju je Institut razvijao za Indiju. Špigel je nakon toga odlučio da razvije vlastiti projekt. Kuk je bio impresioniran Špigelom i zbog toga je investirao u Snepčet, ali je mislio da je ideja glupa.

“Nisam verovao u proizvod. Kome trebaju fotografije koje će nestati? Mislio sam da mnogo greši u poslovanju”, rekao je Kuk za Business Insider.

Foto: Getty

Kako bi se posvetio biznisu, Špigel je fakultet napustio samo nekoliko ispita pre diplome. U kući svog oca je 2012. godine sa svojim timom razvio aplikaciju koja se prvobitno zvala Pikabu.

Snepčet su hteli da kupe mnogi, između ostalih i Mark Zakerberg. Špigel je odbio i njegovu ponudu. Redži Braun koji je sa Špigelom živeo u Kimbal Holu, gde je nastala ideja za Snepčet, tužio ga je 2013. godine tvrdeći da je on prvi predložio aplikaciju koja je omogućavala da fotografije nestanu nakon nekoliko sekundi i da je Špigel govorio da je to “ideja od milion dolara”. Tužba je konačno rešena, a Snepčet je Braunu platio 157,5 miliona dolara da nestane.

U novembru 2014. Špigel je kupio kuću u Brentvudu vrednu 3,3 miliona dolara i odselio se iz očeve kuće. Spigelovi saradnici i partneri kažu da je s njim veoma teško raditi, a da je način na koji vodi firmu jednak načinu njegovog privatnog života.

“Naša kancelarija je na plaži i to je lepo. Super nam je što smo izolovani od svega što se događa u Los Anđelesu, jer se tako fokusiramo na naš biznis”, rekao je Špigel 2015. godine.

Kratko vreme je bio u romantičnoj vezi s pop zvezdom Tejlor Svift, a od 2015. godine je s modelom Mirandom Ker kojom se oženio u maju ove godine.

POSTAVI ODGOVOR

Molim Vas dodajte svoj komentar!
Molim Vas ubacite svoje ime ovde